ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ЗАПОЧВА РАБОТА ПО ПРОЕКТ „СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ИНТЕГРАЦИЯ И ПОДОБРЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНА КАЗАНЛЪК“

ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ЗАПОЧВА РАБОТА ПО ПРОЕКТ „СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ИНТЕГРАЦИЯ И ПОДОБРЕН ДОСТЪП ДО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНА КАЗАНЛЪК“

Община Казанлък успешно кандидатства и получи одобрение за реализиране на интегриран проект „Социално-икономическа интеграция и подобрен достъп до образование в община Казанлък“. Проектът има за цел работа за активно включване в икономическия и социален живот на уязвими групи, хора в риск и/или жертва на дискриминация, хора, населяващи територии, в т.ч. селски и изолирани райони, части от населени места, в които е налице концентрация на проблеми, създаващи риск от бедност, социално изключване и маргинализация (висока безработица, ниски доходи, ограничен достъп до публични услуги, териториална сегрегация, пространствена изолация и др.).

Всички организации, заявили своя интерес на етапа на подготовка на проекта, са включени в  изпълнението в качеството им на партньори. Партньорството е подкрепено от Общински съвет – Казанлък с решения № 295 от 26.11.2020 г. и № 551 от 28.10.2021 г.

При реализиране на дейностите ще се търси подкрепа и сътрудничество с Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, Регионална здравна инспекция, Министерство на образованието и науката, Работодатели и други заинтересовани страни.

С финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще се осигури трудова заетост до 12 месеца за общо 92 лица от целевите групи, в т.ч. 6 лица към общинска администрация, 80 лица към дейността на Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ и заетост за 6 лица към дейностите на Сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за децата“. Ще бъдат създадени и разработени 4 социално-здравни центъра наименувани „Къщи на семейството“, по един в гр. Казанлък, гр. Крън, с. Горно Черковище и с. Ръжена, в които ще се осигури социална и здравна подкрепа на общностите, чрез посещение и работа на място със социален работник, психолог, педагог, специалист здравни грижи, социален сътрудник, ромски медиатор. За изпълняване на дейностите  ще бъдат разкрити  15 нови временни работни места за специалисти и помощен персонал. 

През 2021 година стартира строителството на 10 социални жилища с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Като дейност към настоящият проект, всички потребители на тези социални жилища, ще получат експертна подкрепа за постигане на трудова, социална, здравна и образователна интеграция. Специалисти активно ще работят с тях, за да активизират отговорното им социално, здравно, образователно и трудово поведение, вкл.  да посещават личен лекар, зъболекар, да търсят и поддържат активна работа, да искат да повишат квалификацията си, да бъдат активни граждани и др.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG